Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian is een museum opgesteld op basis van de privé collectie van Calouste Gulbenkian. De collectie bestaat uit duizenden stukken en betreft een periode van duizenden jaren kunstgeschiedenis.

Calouste Gulbenkian (1869-1955) was een oliemagnaat met een grote kunst collectie. Aan het eind van zijn leven moest hij bedenken waar zijn kunst getoond zou worden. De keuze bestond uit Londen of Washington door zijn banden met Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Toch is er in 1960 (5 jaar na zijn dood) besloten om de hele collectie naar Lissabon te verhuizen in de net nieuw gebouwde museum. Daarom kun je de collectie nu bewonderen in Museu Calouste Gulbenkian, in Lissabon.

De kunst zelf is erg variërend: Egyptische kunst, Griekse kunst, Romeinse kunst, Islamitische kunst, Aziatische kunst en meer. En vele soorten kunst: schilderijen, sculpturen en boeken.

Wat je kan verwachten in het Museu Calouste Gulbenkian

Het Musea Nacional Museu Calouste Gulbenkian een grote kunst collectie. Hieronder zie je enkele voorbeelden zodat je weet wat je kunt verwachten als je zelf een bezoek brengt.

Regatta op het Grote Kanaal

Dit is een schilderij uit de persoonlijke collectie van Calouste Gulbenkian en bevat een afbeelding van een regatta in Venetië. De schilderij komt uit 1775.

Sculptuur van Jean-Baptiste Carpeaux

Er zijn vele sculpturen in de museum te vinden. Dit is een van de sculpturen van Jean-Baptiste Carpeaux, genaamd ‘L’Amour à la Folie’. De fragmenten van de sculptuur zijn afkomstig van een grotere sculptuur.

Hein Semke

Er is een grote moderne collectie. Dat is een collectie dat niet afkomstig is van Calouste Gulbenkian. Dit is een schilderij van Hein Semke en een voorbeeld uit de moderne collectie. Zo zie je dat de museum niet stil heeft gezeten na de dood van Calouste Gulbenkian.

Waarom je de Museu Calouste Gulbenkian zou moeten bezoeken

Museu Calouste Gulbenkian is een beroemde collectie van kunst in een moderne museum. Bovendien is er een nieuwe collectie te bewonderen. Er is dus een mix van klassieke kunst en moderne kunst.

Voor wie is het geschikt

Musea Nacional do Azulejo is geschikt voor mensen die graag musea bezoeken en mensen die van kunst houden.

Het museum is toegankelijk ingericht, dus je hoeft niet een fanatieke tegel liefhebben te zijn om toch te genieten van de museum en de kunst.

Praktische informatie

Hieronder zie je praktische informatie rondom het bezoeken van Museu Calouste Gulbenkian:

Open van 10:00 tot 18:00 behalve op dinsdag.

Museu Calouste Gulbenkian