Museu Nacional de Arte Antiga in Lissabon

Het Museu Nacional de Arte Antiga (Museum van kunst en antiek) is een nationaal museum gelegen in Lissabon in een 17de-eeuws paleis. Het museum was geopend in 1884 en is daarmee dus zelf meer dan honderd jaar oud.

Het museum heeft veel kunst en antiek van de periode 14de tot de 19de eeuw en vooral Portugese kunst.

Het museum kijkt uit over de Taag rivier en de haven. Dus je kunt ook genieten van de omgeving en uitzicht!

Wat je kan verwachten in het Museu Nacional de Arte Antiga

Het Museu Nacional de Arte Antiga bevat veel kunst en antiek. Hieronder zie je enkele voorbeelden zodat je weet wat je kunt verwachten als je zelf een bezoek brengt.

Panelen van Sint Vincent

Een zeer belangrijke set schilderijen met veel symbolische belang in de Portugese cultuur. Deze schilderij is van Nuno Gonçalves en bevat 58 mensen van verschillende belang. Dit is een van de belangrijkste schilderijen in de Portugese kunst geschiedenis.

Hel

Het is niet bekend wie de schilderij ‘Hel’ heeft geschilderd. Het geeft ons een beeld van wat men destijds in Portugal dacht rondom ‘hel’. Het bevat drie vrouwen die opgehangen zijn met haar in de vlam, mannen in heet water en pijlen die gestoken worden in mensen die zich in hel bevinden. Het is interessant om te zien dat de figuren uit hel die pijn uitdelen lijken alsof ze buiten Europa komen.

Belém Monstrance

Er zijn veel historische voorwerpen aanwezig in Nacional de Arte Antiga. Vele voorwerpen zijn van religieuze belang. Er is dus meer dan alleen schilder kunst. Belém Monstrance is gemaakt door een Portugese goudsmit in opdracht van Dom Manuel I voor de Mosteiro dos Jerónimos. Het is gemaakt met goud dat gegeven is door de koning van Tanzania aan koning Dom Manuel I van Portugal.

Porselein pot

Dit is een voorbeeld van de vele porseleinen potten in de museum. Er zijn duizenden stukken te bewonderen. Dit soort potten waren gemaakt ten tijde van de Portugese gouden eeuw waarin ze zulke potten maakte en exporteerde via de vele nieuw gecreëerde handelsroutes.

Salome met de hoofd van Sint Jan de Baptist

Dit is een schilderij gewijd aan vrouwen en de macht van vrouwen geschilderd door Lucas Cranach. Lucas Cranach was een Duitse schilder tijdens de Duitse renaissance. Dit laat zien dat er niet alleen Portugese kunstwerken te bewonderen zijn maar ook Europese kunstwerken.

Waarom je de Museu Nacional de Arte Antiga zou moeten bezoeken

Museu Nacional de Arte Antiga is een nationaal museum van groot belang. Het is vergelijkbaar met de Rijksmuseum in Amsterdam. Het geeft aan hoe Portugal zichzelf zag door de eeuwen en heeft veel invloed van religie, de monarchie, ontdekkingen door Portugal en handel. Als je de museum bezoekt zul je veel leren over de historie van Portugal.

Voor wie is het geschikt

Museu Nacional de Arte Antiga is geschikt voor mensen die graag musea bezoeken en mensen die van kunst houden.

Het museum is toegankelijk ingericht, dus je hoeft niet een fanatieke kunst liefhebben te zijn om toch te genieten van de museum en kunstwerken.

Praktische informatie

Hieronder zie je praktische informatie rondom het bezoeken van Museu Nacional de Arte Antiga:

  • Dinsdag to zondag open van 10:00 tot 18:00.
  • Niet open op maandag, 1 januari, pasen zondag, 1 mei, 13 juni en kerst.
Museu Nacional de Arte Antiga in Lissabon