Museu Nacional do Azulejo in Lissabon

Museu Nacional do Azulejo is een museum gericht op tegels. Keramische tegels waren door de Moren geïntroduceerd in Portugal. Daarna zijn ze aangepast naar Portugese smaak door de toevoeging van beelden en versiering op de tegels (wat de Moorse tegels niet bevatten). De keramische tegels zijn door de eeuwen heen een belangrijke culturele en export product geworden in Lissabon en Portugal.

Museu Nacional do Azulejo is een indrukwekkende museum met de goed verhaal rondom de tegels en de geschiedenis ervan. Bovendien is het gehuisvest in een mooie 16de-eeuws klooster. Uiteraard is er veel tegelversiering aanwezig!

Wat je kan verwachten in het museum

Het Museu Nacional do Azulejo bevat vele tegels en informatie rondom tegels. Hieronder zie je enkele voorbeelden zodat je weet wat je kunt verwachten als je zelf een bezoek brengt.

De tableau van Lissabon is een panoramisch beeld van Lissabon, in 1740 voor de grote aardbeving, gemaakt door een groot verzameling tegels. Het is maar liefst 23 meter lang.

Moorse tegels

Het begon allemaal met de Moorse tegels. Je zult ze hier ook vinden. Daarmee kun je de beginpunt van de tegelontwikkeling zien.

Tijdelijke exposities

Er zijn altijd tijdelijke exposities aanwezig die variëren van thema.

Waarom je de Museu Nacional do Azulejo zou moeten bezoeken

Museu Nacional do Azulejo is een nationaal museum gericht op tegels, een belangrijke cultureel product van Lissabon. Je kan er veel leren over tegels, versiering en de Moorse invloed. Bovendien is het gehuisvest in een mooie ex-klooster.

Voor wie is het geschikt

Museu Nacional do Azulejo is geschikt voor mensen die graag musea bezoeken en mensen die van tegels houden.

Het museum is toegankelijk ingericht, dus je hoeft niet een fanatieke tegel liefhebben te zijn om toch te genieten van de museum en de tegels.

Praktische informatie

Hieronder zie je praktische informatie rondom het bezoeken van Museu Nacional do Azulejo:

  • Dinsdag to zondag open van 10:00 tot 18:00.
  • Niet open op maandag.
Museu Nacional do Azulejo in Lissabon